Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2023 21:37 - 10 неща които не знаехте за древен Египет
Автор: avangardi Категория: История   
Прочетен: 2292 Коментари: 0 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 

10 неща които не знаехте за древен Египет. Земята на фараоните е известна с огромните си пирамиди, превързаните мумии и златните си съкровища. Но колко наистина знаете за древен Египет? Дали Голямата пирамида е построена от роби? Как работи мумифицирането? Тук египтологът Джойс Тилдесли споделя 10 по-малко известни факта…

1. Древните египтяни не са яздели камили image

Камилата не е използвана редовно в древен Египет до самия край на династичната епоха. Вместо това египтяните използвали магарета като товарни животни и лодки като изключително удобно транспортно средство. Река Нил тече през центъра на тяхната плодородна земя, създавайки естествена магистрала (и канализация!).

Течението помагало на тези, които трябвало да гребят от юг на север. А вятърът улеснявал живота на тези, които искали да плават в обратната посока. Реката е била свързана чрез канали със селища, кариери и строителни обекти.

 

Огромни дървени баржи са използвани за транспортиране на зърно и тежки каменни блокове, а леки папирусови лодки превозвали хора за ежедневната им работа. И всеки ден, високо над реката, се смятало, че богът на слънцето Ра плава по небето в своята слънчева лодка.

2. Не всички са били мумифицирани – 10 неща които не знаехте за древен Египет image




Мумията – изкормен, изсушен и превързан труп – се превърна в определящ египетски артефакт. И все пак мумифицирането било скъп и отнемащ време процес, запазен за по-богатите членове на обществото. По-голямата част от мъртвите в Египет са били погребвани в прости ями в пустинята. Защо древните египтяни са използвали мумифициране в Древен Египет и защо са оставяли сърцето в тялото?

Защо изобщо елитът е почувствал необходимостта да мумифицира телата на своите владетели? Те вярвали, че е възможно да се живее отново след смъртта, но само ако тялото запази разпознаваема човешка форма. По ирония на съдбата, това би могло да се постигне доста лесно чрез погребване на мъртвите в пряк контакт с горещия и стерилен пустинен пясък. Тогава би настъпило естествено изсъхване.

Но елитът искал да бъде погребан в ковчези в гробници. Това означавало, че техните мъртви тела, които вече не били в пряк контакт с пясъка, започнали да гният. Двойните изисквания за сложно погребално оборудване плюс разпознаваемо тяло довели до науката за изкуствената мумификация.

  3. Живите споделяли храна с мъртвите image

Гробницата била проектирана като вечен дом за мумифицираното тяло и духа, който живеел до него. Достъпната гробница-параклис позволявала на семействата, доброжелателите и свещениците да посещават починалия и да оставят редовни дарения, докато скрита гробна камера предпазвала мумията от повреди.

В гробницата-параклис редовно се донасяли храни и напитки. След като са били духовно погълнати от ка, те са били изяждани физически от живите. По време на „празника на долината“, ежегоден фестивал на смъртта и обновяването, много семейства прекарвали нощта в гробниците-параклиси на своите предци. Часовете на тъмнина били прекарвани в пиене и пируване на светлината на факлите, докато живите празнували срещата си с мъртвите.

  4. Египетските жени имали равни права с мъжете – 10 неща които не знаехте за древен Египет image

В Египет мъжете и жените били с еднакъв социален статус и били третирани като равни в очите на закона. Това означавало, че жените можели да притежават, печелят, купуват, продават и наследяват имущество.

Те можели да живеят незащитени от мъже настойници и, ако овдовеят или се разведат, можели да отгледат собствените си деца. Те можели да заведат дела пред съдилищата и да бъдат наказани от тях. И от тях се очаквало да заместват отсъстващ съпруг по бизнес въпроси.

Всеки в древен Египет трябвало да се ожени, като на съпрузите и съпругите са били разпределени допълващи се, но противоположни роли в брака. Съпругата, „стопанката на къщата“, отговаряла за всички вътрешни, домашни въпроси. Тя отглеждала децата и ръководела домакинството, докато съпругът й, доминиращият партньор в брака, се грижел за осигуравянето на прехраната.

5. Писарите рядко са писали с йероглифи image

Йероглифното писане – скрипт, състоящ се от много стотици сложни изображения – било красиво за гледане, но отнемало доста време за създаване. Следователно е запазено за най-важните текстове; писанията, украсяващи гробници и стени на храмове, и текстове, записващи постиженията на фараоните.

Докато се занимавали с ежедневната си работа, египетските писари редовно използвали йератика – опростена или съкратена форма на йероглифно писане. Към края на династичния период те използвали демотика, още по-опростена версия на йератика.

 

И трите писмености са използвани за писане на един и същи древен египетски език. Малцина от древните обаче можели да четат йероглифи или йератика. Изчислено е, че не повече от 10 процента (а може би значително по-малко) от населението е било грамотно.

6. Владетелят на Египет е можело да бъде жена – 10 неща които не знаехте за древен Египет image

В идеалния случай владетелят на Египет би бил син на предишния владетел. Но това не винаги било възможно и церемонията по коронясването имало силата да превърне най-невероятния кандидат в непобедим владетел.

Най-малко три пъти жените заемали трона, управлявайки самостоятелно. Най-успешната от тези жени владетелки, Хатшепсут, управлявала Египет повече от 20 проспериращи години. Можем да класифицираме СобекнефруХатшепсут и Твосрет като царуващи жени фараони.

  7. Някои от египетските владетели се женели за сестрите си image

Някои от египетските владетели се женели за своите сестри или полусестри. Тези кръвосмесителни бракове гарантирали, че кралицата е обучена в задълженията си от раждането си и че тя остава напълно лоялна към съпруга си и техните деца.

По това време се осигурявали подходящи съпрузи за принцесите, които иначе биха могли да останат неомъжени. Същевременно се ограничавал броя на потенциалните претенденти за трона. Браковете брат-сестра обаче никога не са били задължителни и някои от най-известните кралици на Египет – включително Нефертити – не са били от кралски произход.

Кръвосмешителните бракове не били често срещани извън царското семейство до самия край на династичната епоха. Ограничената египетска терминология („баща“, „майка“, „брат“, „сестра“, „син“ и „дъщеря“ са единствените използвани термини). А тенденцията била тези думи да се прилагат свободно, така че „сестра“ да може с еднаква валидност да описва действителна сестра, съпруга или любовница. Това довело до голямо объркване по този въпрос.

8. Не всички фараони са строили пирамиди image

Почти всички фараони от Старото царство (ок. 2686–2125 г. пр. н. е.) и Средното царство (ок. 2055–1650 г. пр. н. е.) са построили пирамиди гробници в северните пустини на Египет. Тези силно забележими паметници свързват владетелите с бога на слънцето Ра, като същевременно възпроизвеждат могилата на сътворението, изплувала от водите на хаоса в началото на времето.

 

Но в началото на Новото царство (около 1550 г. пр.н.е.) изграждането на пирамиди вече не било на мода. Фараоните вече строили два напълно отделни погребални паметника. Техните мумии щяли да бъдат погребани в скрити скални гробници в Долината на царете на западния бряг на Нил в южния град Тива, докато добре видим мемориален храм, разположен на границата между обработваемата земя (домът на живите) и стерилната пустиня (домът на мъртвите), ще послужи като фокус на кралския погребален култ.

След разпадането на Новото царство следващите владетели са били погребвани в гробници в Северен Египет. Някои от погребенията им никога не са били открити.

9. Великата пирамида не е построена от роби – 10 неща които не знаехте за древен Египет image

Класическият историк Херодот вярва, че Великата пирамида е построена от 100 000 роби. Неговият образ на мъже, жени и деца, отчаяно работещи в най-тежки условия, се оказа изключително популярен сред съвременните филмови продуценти. Това обаче е грешно.

Археологическите доказателства показват, че Голямата пирамида всъщност е била построена от работна сила от 5000 постоянни служители и до 20 000 временни работници. Тези работници били свободни мъже, призовани съгласно системата на три- или четиримесечна смяна на строителната площадка, преди да се върнат у дома.

 

Тези работници били настанявани във временен лагер близо до пирамидата. Там те получавали заплащане под формата на храна, вода, медицинска помощ и, за тези, които умирали на работното място – погребение в близкото гробище.

10. Клеопатра може да не е била красива image

Клеопатра VII, последната владетелка на древен Египет, спечелила сърцата на Юлий Цезар и Марк Антоний, двама от най-важните хора на Древен Рим. Със сигурност тогава тя трябва да е била изключителна красавица? Нейни монети обаче предполагат, че това вероятно не е било така.

Всички я показват в профил с изпъкнал нос, изразена брадичка и дълбоко поставени очи. Разбира се, монетите на Клеопатра отразяват уменията на техните създатели и е напълно възможно кралицата да не е искала да изглежда твърде женствена върху парите, които представляват нейния суверенитет в и извън Египет.

 

Класическият историк Плутарх – който всъщност никога не е срещал Клеопатра – ни казва, че нейният чар се криел в нейното поведение и в красивия й глас.

https://kakda.org/




Гласувай:
20



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8373567
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95967
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930