Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2019 10:00 - най-после, ЕДин нормален..
Автор: codetroina Категория: Музика   
Прочетен: 2658 Коментари: 14 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Проф. Ивайло Дичев: Докато политиката на Германия е все така скучна, аз съм спокоен от Юлиана Методиева - 27/12/2018

Проф. Дичев,важни за читателите ни са Вашите коментари за ключови събития от изтеклата година. Като начало – какво са „жълтите жилетки“ – нова жакерия, както ги нарече един журналист от „Фигаро“, съвременна версия на бунт срещу елитите?

Ивайло Дичев: Жълтите жилетки са отговор на аморфното движение „Напред“, с което Макрон победи френската партийна система. Тоест трябва да сме наясно, че когато „рестартираме системата“, когато „измитаме“ старите партии и т. н., ние рискуваме да произведем  също такъв противник – безформен, без лидер, с многопосочни и противорeчиви искания,подвластен на разнопосочни емоции и дразнения. Жълтите жилетки се крепят на две неща – интернет, където циркулират всевъзможни измислици икръговите движения на входа на градовете – тези последни остатъци от публичното пространство в обезлюдяващата се френска провинция; именно тях жълтите блокират.

Трябва да сме наясно, че във Франция много лесно се стига до насилие, там на почит е културата на гражданската война – за разлика от Германия например, където първо дълго преговарят. Веднага се излиза на улицата, горят се коли, трошат се витрини. Това е своеобразен начин гражданите да запазят достойнството си. Макрон тръгна с много важни реформи на трудовия пазар, които вървят в посока на „Харц 4“, реформите на Шрьодер в Германия от 2000 – става дума за либерализиране на пазара на труда, за по-лесно уволняване, което да доведе и до по-лесно назначаване. Френската социална система дава изключително големи права на тази, което са вече вътре, но по този начин създава пречки пред онези, които искат да влязат – младите, безработните, имигрантите. Другият момент е опитът му да привилегирова заплащането на труда пред пенсиите (25% от жътите жилетки са пенсионери, което не е типично за тази категория). Предоговарянето на отношенията между поколенията е  тежък проблем за застаряващите ни общества, това трябва да е ясно. Климата май вече забравихме – за жалост въглеродният данък съвпадна с повишаването на цената на петрола, ако бяха въвели този данък сега, при ниските цени, щеше да е друго. Жълтите са провинцията, хора там имат нужда от колите си, за да ходят на работа и по-малко се вълнуват от възвишени неща като съдбата на планетата. Девиз на движението стана изказването на една протестираща „той ми говори за края на света, а аз си мисля за края на месеца“.
 

Все пак мисля, че свръх-реагираме на кризата във Франция – може би защото не искаме да се окажем неподготвени каквито бяхме за Тръмп и Брекзита. Такъв изблик имаше, ако не се лъжа, през 2005 – изпотрошиха Париж, възбудени от една книжка на Стефан Есел „Възмутете се“ – макар че възрастният дипломат там говореше за времето на нацизма. Възмущението днес сваля рейтинга на Макрон, но не качва този на Льо Пен, която е леко дистанцирана от ставащото, нито на крайно левия популист Меланшон, който подкрепя. Самите искания са разнородни. Протестът срещу въглеродния данък е елемент на общото възмущение на средната класа от изключително високото данъчно бреме във Франция. Това са десни искания. Заедно с тях – левите са срещу нарастващото неравенство. Е добре, но как се противостои на неравенството ако не с данъчно преразпределение? После – настояват за общонационален референдум, в което веднага долавяме популистката нишка. Какво точно да се пита в този референдум, аз не разбрах. Смяна на системата, промяна на конституцията и Шеста република, разбира се оставка на Макрон. Протести, породени от фалшиви конспиративни теории като това, че Макрон подписал в Маракеш да приеме 400 000 бежанци, че бил гей, че завлякъл несметни боатства в офшорка, какво ли не.

В последна сметка единственото, които обединява всичко това, е символът на жилетките – чудесно избран, защото значи „внимание!“, пък и ги имат всички автомобилисти. Жълтият цвят при това във Франция май не е използван още от политически формации (четох, че в миналото бил имал негативни конотации). Безформен изблик на емоции, центриран в символ. Как се диалогизира с подобно нещо е трудно да се каже. Боя се, че с отстъпките, които сега правителството прави, Франция влиза в капан – лихвеният процент е на път да се вдигне и това ще удари тежко икономиката догодина, точно когато се очаква ефектът от реформите.
 

Полудява ли Америка? Мнозина предупреждават,че с оставката на военния министър генерал Джеймс Матис е стартирало „началото на функционалния край на президентството“на нестандартния Доналд Тръмп.От друга страна обаче, според прогнози милиони американци ще го преизберат след две години…

Ивайло Дичев: „Последният възрастен напуска правителството“ коментираха тогава по Скай нюз. Тайната на популизма е, че дава на публиката онова, което иска да чуе. Т.е. изтеглянето на 2000-те войници от Сирия не просто е геополитическа грешка, извършена заради един телефонен разговор с Ердоган, не просто предателство спрямо кюрдските муджахидини, които геройски се бориха срещу Даеш, не просто отсъпление пред Путин и неговия приятел Асад в акт на туитър-политика, достойна за детската градина. Тръмп дава на своята избирателна база онова, което тя иска – майната му на Близкия изток, да се оправят сами. Хора като мен, които са били против безумната втора война в Залива, би трябвало да се радват, че американците се махат. Особено ако не се замисляме какво следва от такова импулсивно и неподготвено решение. С една дума, популизмът предлага неща, които се харесват да публика, която живее в настоящето и консумира мигновени дразнения и емоции.
 

За разпадането на западното единство вече много време говорим и ако Конгресът не овладее „бебето-президент“, то ще стане факт. В Сирия остават войските на Франция, без предупреждение, без съгласуване. Макрон направи максимално остро от дипломатическа гледна точка изказване, в което съжали за действията на Вашингтон и похвали генерал Матис. Идва време да избираме приятелите си… а точно сега решаваме да купим американските изтребители, явно под натиск от там.

За преизбирането на Тръмп – зависи от няколко неща. Първо, очаква се срив на световната икономика към края на 2019, американската борса вече тръгна надолу, това е естествен икономически цикъл. Трудно ще бъде преизбран този президент, ако има голямо пропадане, а по общо мнение кризата от 2008 беше запушена с пари, не със сериозни реформи.

Бяхте за два месеца в Германия. Нека да свържем България и Германия по отношение на хомофобията. У нас тя се оказа решаваща за отхвърляне на Конвенцията срещу домашното насилие на Съвета на Европа. В Германия преди година бяха легализирани еднополовите бракове, но данните сочат наличието на тлееща хомофобия.Има ли рискове пред демокрацията и в тази страна? В коледното си послание президентът Франк-Валтер Щайнмайер припомня,че демокрацията зависи от това гражданите да говорят помежду си?

Ивайло Дичев: Когато слушате нашите медийни мислители ще речете, че там са се хванали за гушите. Германия е изключително спокойна, стабилна, процъфтяваща. В 160-хилядното баварското градче, в което бях, има към 4 хиляди българи и румънци и към 5 хиляди бежанци. Не видях да има някакъв проблем, интерират ги постепено, индустрията има нужда от хора (към 400 000 бежанци в Германия вече са минали курсове по немски и работят, т.е. допринасят за социалната система). Току-що либерализираха законодателството, за да могат предприятията да назначават по-лесно неевропейски граждани, вкл. кандидати за убежище. Престъпността наистина е малко по-висока сред мигрантите – балканци, араби, турци, всякакви, но това няма нищо общо с истериите, които тук се раздухват – просто става дума за по-бедни хора, където е по-висок процентът на млади мъже, което е основният фактор при статистиката на престъпността. Впрочем знаете ли, кои имигранти са най-многобройни в Германия? Руснаците – над шест милиона като съберете немците от Русия (които получиха право да дойдат и които най-често продължават да си говорят на руски) и новите икономически мигранти. Те, казват, са най-ксенофобската част от баварското общество, гласуват за Алтернатива за Германия, завиждат на новите мигранти за това, че за тях имало повече грижи.С това, което извърши, Меркел загуби популярност и напусна лидерството на ХДС, но направи жест, който ще остане в историята – Германия стана хуманитарна суперсила.

Анегрет Крам-Каренбауер, която я смени, наистина е лично против еднополовите бракове – тя е католичка-консерватор – но без всякакво съмнение няма да се върне назад – отнемането на извоювани права в демократичния свят е нещо, което не се прави.

Основният проблем пред немското общество е фрагментирането на политическата сцена – партиите в Бундестага вече са 7 (ако броим все по-автономната ХСС), а бяха три. За мен гаранцията, че няма да има скоро срив в Германия, е нейната старомодност – не се поддават на емоции, карат го прагматично, самата индустрия продължава традиционно да произвежда машини, не финансови мошеничества. Меркел, а мисля и нейната наследничка АКК, са удивително спокойни, да не кажа – безинтересни на фона на популисти като Тръмп и Салвини. Докато политиката на Германия е все така скучна, аз съм спокоен.

Професор Дичев, пожелаваме Ви успешна Нова година!

Бел. ред.
Под печат е книгата на Ивайло Дичев „Културни сцени на политическото“, изд. Просвета.
TAGS




Гласувай:
10



1. codetroina - https://www.marginalia.bg
08.01.2019 10:07
ето, цялото интервю пред Marginalia |
цитирай
2. codetroina - г-жа цаффке 12929..те така, с "БЕЗбожието на запада", и Майка Германия! ....
08.01.2019 11:03
Когато слушате нашите медийни мислители ще речете, че там са се хванали за гушите. Германия е изключително спокойна, стабилна, процъфтяваща. В 160-хилядното баварското градче, в което бях, има към 4 хиляди българи и румънци и към 5 хиляди бежанци. Не видях да има някакъв проблем, интерират ги постепено, индустрията има нужда от хора (към 400 000 бежанци в Германия вече са минали курсове по немски и работят, т.е. допринасят за социалната система). Току-що либерализираха законодателството, за да могат предприятията да назначават по-лесно неевропейски граждани, вкл. кандидати за убежище. Престъпността наистина е малко по-висока сред мигрантите – балканци, араби, турци, всякакви, но това няма нищо общо с истериите, които тук се раздухват – просто става дума за по-бедни хора, където е по-висок процентът на млади мъже, което е основният фактор при статистиката на престъпността. Впрочем знаете ли, кои имигранти са най-многобройни в Германия? Руснаците – над шест милиона като съберете немците от Русия (които получиха право да дойдат и които най-често продължават да си говорят на руски) и новите икономически мигранти. Те, казват, са най-ксенофобската част от баварското общество, гласуват за Алтернатива за Германия, завиждат на новите мигранти за това, че за тях имало повече грижи.С това, което извърши, Меркел загуби популярност и напусна лидерството на ХДС, но направи жест, който ще остане в историята – Германия стана хуманитарна суперсила
цитирай
3. milady - за да видиш Гората..
08.01.2019 11:45

ще трябва да се качиш на Луната
/ Джули Аполонска
цитирай
4. troina - БРЕКЗИТ, няма лесни..решения../копвам го..
08.01.2019 11:48
Гротескна заблуда ли е Брекзит?
Ако е така, колко тежки ще са последствията за великобританците?

Ивайло Дичев: Не, Брекзит е резултат от многогодишна двусмислена позиция на Обединеното кралство по отношение на ЕС. Те не искат политическа интеграция и дълго се бориха за един минимален съюз, който да е само общ пазар – имаха и съюзници сред северните страни. Странното е, че обратът дойде от там, откъдето най-малко го очаквахме – свободното движение, което, смятахме, е най-естественото нещо за либералната политическа култура на острова. Гласуваха за Брекзит заради поляците, а после заради румънците и българите, които нахлуха в страната без контрол. Говорим за близо милион поляци и половин милион българи и румънци, това по официални данни. Според мен тези цифри не са зашеметявщи, а и страната има нужда от работна ръка – проблемът на брекзитаджията беше в това, че въпросните имигранти идват с права, за разлика от пакистанците или караибците, които там цедят, дисциплинират и дискриминират.

Лъжата се състои в това, че популистите не обясниха на хората колко трудно е излизането от Съюза и какви последствия ще има. Обещаха им, че ей така, ще щракнат с пръсти и ще „поемат отново контрол“. Поуката за нас трябва да е, че няма лесни решения в глобалния и взаимосвързан свят. Ако някой почне да размахва магическа пръчка трябва да го гледаме с подозрение.
цитирай
5. codetroina - :-))))
08.01.2019 12:15

оригиналн.ми заглавие,беше
.... Един нормален Професор..
цитирай
6. getmans1 - Хахахаха. . . . Когато Гетманс пусне ...
08.01.2019 14:31
Хахахаха ....
Когато Гетманс пусне копи с И. Дичев от ФАКТОР или КЛУБZ е ... А-ууууу, еба си гейтьо папагала и т.н. и дрън-дрън.

А, сегичка е ... разбира се... COOL ... сигурно защото е от сайта на „обичният БХК„ ... деба шизофрении или полифрении ... ако има и таквиз ... деба.

ПП 1-во Примера който дава ДИЧЕВ с 160хилядния град е поне от 4-5 години и сега просто го е имплантирал като пример, още по-хубаво е, че най-после стигна и до вашите кратуни.
2-ро. Сега вземи ме делни но си знай,че аз ще си копирам коментара и ще ти го притуря към сметката.
3-то Има и 3-то ... ама то за друг път
Хахахаха
цитирай
7. codetroina - 6. getmans1 - Хахахаха. . . .
08.01.2019 14:47
бре, гетьооо..на кое, и на кого се хилиш така..френетично..
я се ебавай с твоя фактор насаме..
аз пиша за Германия, защото съм ТАМ..и, знам!
имаш нужда от лексотани, или да ти пращам..дарение..
изкукали..пенсии...
цитирай
8. milady - 6. getmans1...малко е да каже, че си проззз, и изперкал/вж се как пишеш..
08.01.2019 15:15
А, сегичка е ... разбира се... COOL ... сигурно защото е от сайта на „обичният БХК„ ... деба шизофрении или полифрении ... ако има и таквиз ... деба.

аз съм НАД полит. цвят..откак се помня.
само ВЕДНъЖ съм гласувала...
/да угодя на Мъжа ми...
толкоз ме четеш, камо ли па...усещащ..
аре,в кочинката при ГогоГуруту
/за там си..идеален..
цитирай
9. getmans1 - . . . Накодената ми тя ЮЛКА. . . не те ...
08.01.2019 17:53
... Накодената ми тя ЮЛКА ... не те наричам ДЮЛКА както го правят аверчетата ти ... какво точно те дразни в моето хахахаха... това, че най-сетне откри топлата вода ли.
Просто е миличка, ... докато ти четеш книжки за тревопасни другите сме отдавна в реалността ... аннадък му...
що не ме кажеш кво е това „център за евразийска култура„ и ... нейните удавници...


codetroina написа:
бре, гетьооо..на кое, и на кого се хилиш така..френетично..
я се ебавай с твоя фактор насаме..
аз пиша за Германия, защото съм ТАМ..и, знам!
имаш нужда от лексотани, или да ти пращам..дарение..
изкукали..пенсии...

цитирай
10. codetroina - гетьооо, всеки си заслужава Реалността..
08.01.2019 18:13
Просто е миличка, ... докато ти четеш книжки за тревопасни
другите сме отдавна в реалността ... аннадък му.../

тази на БокоТиквата,е твоя, нали?
политиката е...Шоу,и пасти за народа..
/рядко дебатирам такива идиотизми..
аз,чета съвсем др.неща..прав си..
които не са за твойта ..м.глава..
и съм най сериозна, като винаги досега...
гукай си там..с гошката..

цитирай
11. codetroina - Гетьо../изтривам те 3п..агресията ти граничи....
08.01.2019 22:25
с тежка форма на Социопатия,и ескалираща Хистерична невроза...
на кого даваш акъл..в моя блог?
нямаме общи теми...не разбра ли?
..ненавиждам Боко Българоубиеца, и прилежащият му слугинаж/ като теб..
...чупкаа...
цитирай
12. getmans1 - . . . Юлке, не съм аз този който те р...
08.01.2019 22:43
... Юлке, не съм аз този който те разнася из блога с повод и без ... сгряваш ли сега ...
На този свят всичко си има цена.


codetroina написа:
с тежка форма на Социопатия,и ескалираща Хистерична невроза...
на кого даваш акъл..в моя блог?
нямаме общи теми...не разбра ли?
..ненавиждам Боко Българоубиеца, и прилежащият му слугинаж/ като теб..
...чупкаа...

цитирай
13. codetroina - ... аз имам Тема, и акцент в Темата...
08.01.2019 23:10
не се пресичаме с теб..никъде...не те харесвам, не те чета, не ми пука...какво мислиш,или не мислиш...
и съжалявам гОркият ВВ1951, как те изтрайва.непоносимо бремее..

чуваш ли се отново, колкоо тъпо и жалко звучиш...
човеко, гледай си..булката...не ти върви чата, не умееш...

12. getmans1 - . . . Юлке, не съм аз този който те р...
22:43
... Юлке, не съм аз този който те разнася из блога с повод и без ... сгряваш ли сега ...
На този свят всичко си има цена.
цитирай
14. codetroina - не знам, дали си..полковник,офицер..
08.01.2019 23:38
или, делиормански пенционер..или, водач на кози..
нямам нерви да споря безкрайно..за тв.НОВА демократична ориентация..
сред, най най подлата и жалка част, от т.н.Електорална маса..
- корпоративният Вот, бившите военни, и настояща Армия Полицаи
да ти задам ли само един въпрос..публично?
белким те хване за два дни..срама...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: codetroina
Категория: Музика
Прочетен: 425826
Постинги: 139
Коментари: 1426
Гласове: 682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031